Przejdź do treści
imprimeur.paris
Języki: Polski

Obowiązkowe oznaczenia na drukach rozpowszechnianych publicznie

Opracowanie przepisów, zaktualizowane . Informacja ogólna, a nie porada prawna: przepisy się zmieniają, sprawdzaj je w źródle.

W skrócie

1. Nazwa i adres drukarni

Przepis. Loi du 29 juillet 1881 sur la liberté de la presse, art. 3 (wersja obowiązująca od 6 stycznia 2010 r.):

Źródło: https://www.legifrance.gouv.fr/loda/article_lc/LEGIARTI000021662494

Uwaga: wiele stron internetowych nadal powołuje się na „art. 2” loi de 1881. Od czasu loi n° 2010-1 du 4 janvier 2010 art. 2 dotyczy tajemnicy źródeł dziennikarskich; obowiązek dotyczący drukarni znajduje się w art. 3.

Co to oznacza w praktyce.

2. Ulotki

3. Plakaty

4. „Ne pas jeter sur la voie publique”: obowiązkowe czy nie?

5. Inne oznaczenia zależne od rodzaju druku

To opracowanie dotyczy wyłącznie druku jako takiego. W zależności od treści mogą obowiązywać inne oznaczenia (reklama alkoholu, ceny, dane handlowe przedsiębiorstwa wydającego, oznaczenia związane z egzemplarzem obowiązkowym publikacji itp.), które należy rozpatrywać indywidualnie; w sprawie oznaczeń związanych z egzemplarzem obowiązkowym (książki, czasopisma, ryciny) zob. opracowanie Egzemplarz obowiązkowy.

Główne źródła


Informacja ogólna, a nie porada prawna. Opracowano 1 listopada 2026 r.

Najczęstsze pytania

Jakie oznaczenie drukarni musi się znaleźć na druku?

Każdy tekst podany do publicznej wiadomości musi wskazywać nazwę i adres drukarni (loi du 29 juillet 1881, art. 3). Typowa formuła to „Imprimé par [nazwa firmy], [adres]” („Wydrukowano przez…”).

Co grozi za brak tego oznaczenia?

Grzywna 3 750 € dla drukarni; tej samej karze podlegają osoby rozpowszechniające druki bez tego oznaczenia.

Czy napis „Ne pas jeter sur la voie publique” jest obowiązkowy?

Żaden z przejrzanych obowiązujących przepisów nie nakłada tej formuły („Nie wyrzucać na ulicę”). Druki przeznaczone dla gospodarstw domowych muszą natomiast zawierać symbol Triman wraz z informacją o segregacji.

Czy wizytówki muszą zawierać oznaczenie drukarni?

Nie: wyłączone są „ouvrages de ville ou bilboquets” (druki okolicznościowe i drobne). Ministerstwo kultury zalicza do nich w szczególności wizytówki, papier firmowy i zawiadomienia okolicznościowe.

Wersja tekstowa : Markdown