Skip to content
imprimeur.paris
Languages: English

Mandatory notices on printed matter distributed to the public

Regulatory fact sheet, updated on . General information, not legal advice: legislation changes, so check it at the source.

In brief

1. The printer's name and address

Text. Loi du 29 juillet 1881 sur la liberté de la presse (Act of 29 July 1881 on the freedom of the press), article 3 (version in force since 6 January 2010):

Source: https://www.legifrance.gouv.fr/loda/article_lc/LEGIARTI000021662494

Note: many websites still cite “article 2” of the 1881 Act. Since Act no. 2010-1 of 4 January 2010, article 2 deals with the protection of journalists' sources; the obligation relating to the printer is in article 3.

What this means in practice.

2. Flyers

3. Posters

4. “Ne pas jeter sur la voie publique”: mandatory or not?

5. Other notices depending on the type of printed matter

This fact sheet only deals with printed matter as such. Other notices may be required depending on the content (advertising for alcohol, prices, commercial details of the issuing business, legal deposit notices for publications, etc.), to be examined case by case; for notices relating to legal deposit (books, periodicals, prints), see the fact sheet Legal deposit.

Main sources


General information, not legal advice. Written on 1 November 2026.

Frequently asked questions

What printer's notice is required on printed matter?

Any written material made public must state the name and address of the printer (Act of 29 July 1881, article 3). A common wording is “Imprimé par [company name], [address]” (Printed by…).

What are the penalties without this notice?

A €3,750 fine for the printer; the same penalty applies to those who distribute printed matter without this notice.

Is “Ne pas jeter sur la voie publique” (Do not throw on the street) mandatory?

No legislation in force that we consulted requires this wording. Printed matter intended for households must, however, carry the Triman logo with sorting information.

Do business cards have to carry the printer's notice?

No: “ouvrages de ville ou bilboquets” (social and jobbing printing) are exempt. The Ministry of Culture includes in this category business cards, letterheads and announcement cards in particular.

Text version : Markdown